Ukrudt i græsplænen: Sådan kommer du ukrudtet til livs
Er du træt af tidsler, mælkebøtter, mos og andet ukrudt i din græsplæne, så læs med her – det er nemlig blevet tid til en foryngelseskur, så græsset kan få overtaget.
Mos i plænen er én ting. Det kan du forholdsvis let komme til livs med lidt knofedt, hårdt arbejde og en rive. Det er straks værre med ukrudtet, der kan være noget sværere at få bugt med. Der findes ingen nemme løsninger, men hvis du ikke er bange for at tage havehandskerne på, er der flere ting, du kan gøre, hvis du vil af med ukrudtet.
Først og fremmest skal du have det rette værktøj, og her får du brug for en plænelufter og et mælkebøttejern. Har du det ved hånden, er det bare at følge nedenstående råd og afslutte arbejdet med en eftersåning.
Plænelufteren er din ven i nøden
En plænelufter – eller en vertikalskærer som den også kaldes – er et effektivt stykke værktøj, der både kan bruges til at fjerne mos i plænen, men som også er et vigtigt redskab i kampen mod ukrudtet.
Giver du græsplænen en tur med plænelufteren svækker du ukrudtet, mens du samtidig giver selve plænen en kærlig behandling. Maskinen skærer nemlig græssets udløbere over, og det får plænen til at blive tættere.
Hvis plænelufteren for alvor skal have en effekt på din græsplæne (og ikke mindst på ukrudtet), er det essentielt, at du har en maskine, hvis motor er så kraftig, at den kan løsne mos og ukrudt helt ned i jorden. Selve skæret skal bestå af rigtige knive – ikke fjedre – og højden skal indstilles, så knivene skærer et par millimeter ned i jorden.
Når du er færdig med plænelufteren, skal alt løst ukrudt, mos og græs rives sammen med en græsrive, pakkes i sække og afleveres på genbrugsstationen.
Sådan fjerner du mælkebøtter fra græsplænen
Det er fristende at hive mælkebøtterne op med de bare næver, så snart du får øje på dem, men det er ikke den mest effektive løsning, hvis du vil ukrudtet til livs. Det er nemlig vigtigt, at du får hele mælkebøttens rod med op, da den ellers vokser videre og danner nye blomster og blade.
Du kan naturligvis vælge at nyde de gule blomster i haven, men hvis du gerne vil af med dem, findes der grundlæggende tre teknikker, du kan ty til: Et mælkebøttejern, en gravegreb eller en mælkebøttefjerner.
Under billedet finder du en lille guide til at bruge de enkelte redskaber.
Fjern mælkebøtter med et mælkebøttejern
1) Placer mælkebøttejernet lodret ned i jorden, så du kan løsne jorden omkring hele planten.
2) Træk forsigtigt hele mælkebøtten op med rod.
3) Dæk hullet til med topdressing eller den overskydende jord fra planten.
Fjern mælkebøtter med en gravegreb
1) Stik gravegreben i jorden 10-15 cm fra selve planten.
2) Træk håndtaget tilbage, så jorden løfter sig og flækker lige præcis der, hvor planten står.
3) Træk forsigtigt hele mælkebøtten op med rod.
4) Træd jorden tilbage på plads.
Fjern mælkebøtter med en mælkebøttefjerner
1) Placer mælkebøttefjerneren midt i planten, og træk det hele op inkl. rod.
2) Dæk hullet til med topdressing eller ekstra jord.
(Kilde: Bolius.dk)
Kom ikke mælkebøtterne i kompostbunken
Det er fristende at smide de gule mælkebøtteplanter direkte i kompostbunken, men det er ikke en udpræget god idé. Planten overlever uden videre i en kølig kompostbunke, og det betyder, at blomsterhoveder og frøstande vil sprede sig og vokse videre på ny – hvis ikke i år, så næste år.
Det bedste du kan gøre, er at samle mælkebøtteplanterne i en sæk og aflevere dem som haveaffald på din lokale genbrugsstation. Så har du i hvert fald gjort dit for, at de ikke kommer igen.
Efterså på de bare pletter
Når du fjerner ukrudt som tidsler og mælkebøtteplanter fra din græsplæne, opstår der hurtigt bare pletter, hvor der kun er jord. Her har ukrudtet nye muligheder for at slå sig ned, og derfor er det vigtigt, at du husker at efterså.
Når du skal efterså i plænens bare pletter, er det en god idé at vælge en frøblanding, der er udviklet med henblik på vedligehold – så spirer frøene nemlig hurtigere, og det er essentielt, hvis græsset skal vinde over ukrudtet. De hurtigste græsarter spirer allerede efter 8 dage, og selvom du først og fremmest skal så dem på de bare pletter, skader det ikke at strø dem over hele plænen, så den bliver tættere.
Husk gødningen!
Vil du passe din plæne godt, skal den have gødning. Græsset skal altid være tørt, når du kaster gødningen ud, og hvis du vil gøre det lidt lettere for dig selv, kan du vælge en blanding af græsfrø til eftersåning, der er mikset med gødning – så kan du gøde og så på samme tid.
Når du skal gøde, kan du med fordel hælde gødningen op i en spand og blande den med lidt sand. På den måde bliver det lettere at kaste gødningen, så den bliver jævnt fordelt. Alternativt kan du investere i en såkaldt gødningsspreder, der sikrer en jævn fordeling og den rette dosering.
Plej din plæne
Det er et stort arbejde at holde græsplænen fri for ukrudt, og det kan føles som spildte kræfter, hvis det alligevel kommer igen efter kort tid. En af de mere langtidsholdbare tiltag, du kan gøre, er at passe og pleje din plæne efter alle foreskrifter – hvis den trives, er der nemlig ikke plads til ukrudtet.
Du kan med fordel:
• Klippe græsset 1-2 gange om ugen fra slutningen af marts til udgangen af oktober.
• Skære kanten langs plænen skarp 1-2 gange årligt, så den ikke vokser ud i bedene.
• Vande græsset i tørre perioder, så plænen ikke bliver gul og efterlader plads til ukrudtet.
• Give græsset gødning 2-3 gange om året og eventuelt også kalk.
• Rive plænen grundigt igennem en gang om året, så filtlaget bliver kradset op og eventuel mos bliver fjernet.
• Fjerne nedfaldne blade fra plænen, så den lettere kan ånde.
Drømmer du om en plæne, der er lettere at holde, kan du overveje, om der er dele af din have, der gerne må have et lidt vildere udseende. Her kan du lade græsset vokse sammen med det ukrudt, der nu finder vej; det giver et hyggeligt og skovagtigt look til din ellers velplejede have.