Spar på energien og på varmeregningen med varmepumper

27 august 2018
Astrid Pedersen
Spar på energien og på varmeregningen med varmepumper

Bor du i hus, og ønsker du at skære drastisk ned på din årlige regning for el og varme – så bør du overveje, om ikke du burde lade dit varme forbrug komme fra en varmepumpe.

Hvad er en varmepumpe?

Varmepumper kommer i forskellige udgaver. Fælles for de forskellige typer af varmepumper er, at de fungerer efter et princip, som udnytter temperatur forskellene mellem enten varme og vand og luft, eller luften indendørs og udendørs. Den mest omfattende form for varmepumpe er den såkaldte jord til vand varmepumpe, som også kaldes et jordvarme anlæg. Denne form for varmepumpe er den dyreste og mest omstændelige at etablere. En jord til vand varmepumpe kræver, at man har et hus med en egen grund på minimum 475 kvm, da der skal graves lange ledninger ned. Et jordvarme anlæg kræver desuden, at man har vandradiatorer i sit hus.Samtidig skal man have tilladelse fra kommunen til at etablere et jordvarmeanlæg – og på grund af det store omfang, er det også relativt omkostningsfuldt at etablere. Til gengæld er et jordvarme anlæg også den type varmepumpe, som gør størst forskel på den årlige varmeregning. Jord til vand varmepumpen erstatter nemlig dit centralvarme anlæg (for eksempel oliefyr), så du ikke længere skal bruge penge på brændstof og vedligeholdelse af fyret.

Luft til vand eller luft til luft varmepumper – de lettere alternativer

Mindre krævende såvel for pengepungen som i forhold til formaliteter er de såkaldte luft til vand eller luft til luft varmepumper. Med en luft til vand varmepumpe kan du få samme effekt som ved et jordvarme anlæg, og denne type varmepumpe er et udmærket alternativ til jord til vand varmepumpen, såfremt du ikke har kapaciteten til at få en sådan installeret. Luft til vand varmepumpen udnytter temperatur forskellen på den luft, der er indendørs og udendørs, til at skabe mere varme, og kræver ikke nær så megen plads. Luft til Luft varmepumpen kan bruges i huse, hvor der ikke er installeret centralvarme, og hvor varmen således fås fra elektriske varmepaneler. Der kan opnås en god besparelse med en luft til luft varmepumpe i forhold til den dyre elvarme – og som et ekstra plus, kan luft til luft varmepumper bruges som air condition om sommeren, da de også virker ”den anden vej”. Dette gør dem samtidig velegnet til sommerhuse og andre typer lokaler, hvor man har brug for at få afkøling i en fart.

Kig ind på http://www.gramenergi.dk/, og se de mange muligheder for smarte varmepumper.

Flere Nyheder