Sådan holder du dine roser sunde

20 oktober 2017
Emilie Jacobsen
Sådan holder du dine roser sunde

Flotte, sunde roser kan være med til at fylde din have med velduft og gøre den til et meget smukt syn. Med de farvestrålende roser, der stikker frem fra deres tornede grene, bliver det meget rart for dig at opholde dig i haven. Men roserne er også krævende blomster, der har brug for pasning og pleje for at se pæne ud. Det gør, at du også kommer på arbejde for at holde dine roser friske, sunde og ikke mindst smukke hele sommeren. 

Rigeligt med vand

Roser kan godt lide at stå i fugtig jord. Er det en tør sommer, eller bor du et sted med meget tør jord, kommer du derfor til at vande dine roser tit. Der er ikke et bestemt interval, som du skal vande dine roser på. Det er derfor vigtigt, at du regelmæssigt tjekker, om roserne har brug for vand. Det kan du gøre ved at stikke en finger ned i jorden. Hvis de øverste 10 centimeter er fugtige, behøver du ikke at vande dem. Generelt skal en rosenplante have 10 liter vand per uge i tørre perioder.  

571387468

Gødning giver smukke roser

Roserne vil også meget gerne have masser af gødning, så de kan vokse sig store og flotte. Det er altid en god ide, at du starter med at sprede kompost ud i bedet om foråret, inden roserne begynder at vokse. På den måde får de den bedste start på sæsonen. Du skal sprede et kompost ud over hele bedet, så det dækker det i et lag på otte centimeter. 

Lige meget om du har lagt kompost i bedet eller ej, skal du også gøde dine roser tre gange i vækstsæsonen. Det er i juni, juli og september. Der giver du hver plante en stor håndfuld mineralsk gødning.

Bekær roserne om foråret

Dine roser har også brug for at blive beskåret en gang om året, så de holder sig sunde. Hvis roserne sidder for tæt, kan der nemlig hurtigt opstå svamp eller plantesygdomme, ligesom skadedyr også holder af de tætte klynger af roser. Med lys og lugt mellem roserne undgår du en stor del af sygdommene og skadedyrene. 

Du skal beskære dine roser i det tidlige forår, når frosten er af jorden, men inden vækstsæsonen går i gang. Fjern visne knopper og tynd ud i de grene, der sidder for tæt. 

Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvordan du kan pleje dine roser, kan du læse mere på Bolius’ hjemmeside. Der er også en guide til, hvordan du vælger de rigtige roser til din have. 

 

Flere Nyheder