Hvordan kan man bøje og omforme stål?

15 maj 2020
Anders Lundtang Hansen

Hvis du spørger Superman, hvordan man bøjer stål, så vil han da bare tage en stålbjælke og uden nævneværdigt besvær forme bjælken i hænderne, som når en ballonklovn omformer noget med balloner.

Men nu har vi alle jo ikke styrke som Superman, hvorfor vi er nødt til at udnytte naturen og vores ressourcer til at skabe stål efter, hvad vi skal bruge det til, om det er nogle store stålelementer til til bro, eller man har brug for nogle små stænger til lave en stålaltan med.

Det sidste kan man formentlig får ordnet hos en moderne smed, der forstår at have en toptunet esse, der passer til vores århundrede, som kan skabe varme nok til at omforme stål.

Dette kræver selvsagt høje temperaturer, og det er ikke noget, man lige vender ryggen til eller spøger med, når man arbejder med den slags.

Er vi så derimod ude i, at man skal bruge de store stålkonstruktioner, hvor man måske skal have sammensat hele partier forud, så man kan sætte dem sammen, hvor man skal bruge dem, så har man brug for et stålvalseværk.

Herude kan man lave stål-elementer i store ovne med videre, og den slags kræver store bygninger, robuste maskiner og ikke mindst hårdføre mennesker til at arbejde med.

Man kan således lave elementerne helt fra bunden, eller man kan omdanne noget brugt stål til noget nyt i den moderne ånd med at genbruge.

Disse kan man så sætte sammen til hele konstruktioner på fabrikken, som man sender ud, hvor de skal bruges, eller man nøjes med at lave det, man kan lave dele af det, fordi dette er aftalt, eller fordi man ikke har plads til andet, så det skal sammenføres ude på stedet, hvor det skal bruges.

Du kan selvfølgelig tage fat i xn--rn-petersen-ggb.dk, når du skal have lavet noget af stål, for så er du på den sikre side, at det bliver gjort ordentligt!

Flere Nyheder