Hvilken hønserace bør du vælge?

10 juli 2018
Marie Pedersen
Hvilken hønserace bør du vælge?

Hobbyhøns eller erhverv

Går du med et ønske om at holde høns, er det en god idé at sætte sig ind i, hvilke racer der egner sig godt til formålet. Vil du holde høns på hobbyplan, eller planlægger du at holde høns med henblik på slagtning og/ eller salg? Der er en række ting du bør tænke over, når du skal vælge hvilken race der passer til dig. Hvor meget plads har du? Har du ikke meget plads, er det f.eks. ikke optimalt at anskaffe sig store høns.

Hønseracer

Vil du holde eller avle høns med henblik på slagtning, og har du plads til at holde store racer, er Jersey Kæmpen måske noget for dig. Hønen lægger omkring 180 æg pr. år, og racen er en af de største hønseracer. De kan holdes bag et almindeligt havehegn, da de grundet deres vægt ikke flyver. Det er derudover en rolig race, og hannerne er sjældent aggressive.

Har du primært tænkt dig at holde høns for fornøjelsens skyld, og vil du gerne have en race, som er lidt speciel i forhold til de almindelige sorte og brune høns, man ofte ser rundt omkring i haver og hos landbrug? Så er Silkehøns uden tvivl værd at kigge på. Disse har en dunlinende fjerdragt, og de findes både som store høns og som dværghøns. De er flittige æglæggere og stammer formentlig fra Indien eller Kina.

Et ideelt valg for dig, der drømmer om at holde havehøns, er racen Sussex. Denne gamle, engelske race, er kendt for både sit velsmagende kød og for sin villighed til at ruge. Der er tale om en formidabel æglægger, og racen findes som både sort, hvid og rød. Endnu en race, der egner sig godt som havehøns, er New Hampshire racen, som er en stor race. De er rolige og tillidsfulde, og er populære som slagtehøns, da de vokser hurtigt.

Læs mere om høns og få inspiration fra kompetente hønseejere- og avlere her.

 

Flere Nyheder