Havetips: Planter der ikke giver høfeber

23 oktober 2017
Camilla Skøtt
Havetips: Planter der ikke giver høfeber

Op mod en million danskere lider af høfeber, og det kan føre mange gener med sig. Særligt i højsommeren hvor græspollen hvirvles op på daglig basis, og pollen fra blomster hænger tungt i luften. Heldigvis er der meget, du kan gøre, hvis du drømmer om en allergivenlig have. 

Lagerfoto-id: 610731572 

Hold ukrudtet nede, og undgå de værste planter

Både Bolius og idenyt har bragt gode artikler om høfeberfri haver, og vi har håndplukket 4 af deres bedste tips:

1) Vær hård ved ukrudtet

Selvom ukrudt i mange tilfælde kan være flot i en have, så er det vigtigt, at du er over det med det samme, hvis du vil minimere dine høfebersymptomer. Når ukrudtet springer i blomst, kommer der mere pollen i luften, og det er netop dét, du gerne skal undgå. Er høfeberen meget slem, så gå i haven tidligt om morgenen, hvor duggen stadig ligger tungt – her er pollentallet nemlig lavest.

2) Undgår prydgræsser

Blomstrende græsser er flotte, men de er ikke specielt attraktive for dig, der reagerer på græspollen. De fleste græspollenallergikere reagerer nemlig på pollen fra alle typer græs, fx korn, marehalm, elefantgræsser og bambus. Ved at undgå denne type planter i din have kan du altså forkorte pollensæsonen en smule.

3) Få hjælp til at slå græs

Hvis du er allergisk overfor græspollen, så har du sikkert overvejet, om det vil hjælpe at skille sig af med græsplænen. Men det behøver du heldigvis ikke. I stedet kan du med fordel få hjælp til at slå græsset – og gerne jævnligt. Hvis plænen holdes kort, blomstrer den ikke, og så mindsker du en af de udløsende høfeberfaktorer.

4) Brug grus i stedet for græs

Hvis din have skal være så allergivenlig som mulig, så er det en god idé at anlægge små gruspladser rundt omkring. Hvis du gerne vil have bede, kan du lave dem på gruset, og husk så at vælge allergivenlige blomster.

5 flotte blomster der ikke giver høfeber

Leder du efter smukke blomster til haven, der ikke giver allergi? Grundlæggende kan man sige, at det er bedst at vælge blomster, der bliver bestøvet af insekter eller planter med fyldte blomster. Vi har sammensat en liste med et lille udvalg, så du kan komme i gang med det samme:

– Roser.

– Hortensia.

– Rododendron.

– Nelliker.

– Anemoner.

– Valmuer.

Der er helt sikkert mange andre muligheder, så det er bare et spørgsmål om at kaste sig over det. Og husk, at det er bedst at arbejde i haven om morgenen og om aftenen, og at du med fordel kan få en anden til at slå din plæne og klippe din hæk.

Flere Nyheder