Grønne fingre eller ej: Dyrk din egen salat
Drømmer du om at høste frisk salat fra din egen have, men tvivler du på, om dine fingre er grønne nok? Du kan roligt droppe bekymringerne, for det er ikke svært at dyrke sin egen salat – og det kræver heller ikke meget plads. Følg guiden her, og bliv selvforsynende med salat til sommer.
Lagerfoto-id: 103798844
Vælg teknik efter vejret
Du kan så din salat på to måder, og hvilken metode du skal vælge afhænger af vejret:
Vil du så din salat i de kølige forårsmåneder, så er det ganske problemfrit at så dem direkte på friland eller i drivhuset. Salat spirer nemlig godt i en fugtig og kølig jord. Allerede når jordens temperatur er 4 °C, begynder spiringen, men det tager mindst 10 dage, så hav god tålmodighed.
Hvis jorden holder sig mellem 14-18 °C, kan du stadig så direkte på friland, og så vil salaten spire allerede efter 4-5 dage. Bliver temperaturen højere, så trives salatens spirer til gengæld ikke så godt, og derfor bør du i stedet forspire indendørs.
Sådan sår du
Når du skal så din salat, skal du gøre følgende:
1) Forbered jorden ved at kultivere og fjerne sten og andet skidt.
2) Lav såriller på 1 cm dybde og med 30-40 cm afstand mellem rækkerne. Vand derefter rillerne, så jorden bliver godt fugtig.
3) Drys salatfrøene ud i rillerne, og dæk dem med en smule fugtig jord. Tryk jorden let sammen med fingrene, men vær forsigtig, så den ikke bliver for hård.
4) Vand ikke i spireperioden, medmindre der er meget tørt.
5) Når planterne har fået 2-3 rigtige blade, kan du begynde at tynde ud i rækkerne, så der er plads til store, flotte salathoveder.
Hvis du vil have frisk salat hele sommeren, så kan du med fordel gøre det til en vane at så salat med 2-3 ugers mellemrum fra april til august. Når salatplanten er færdigudviklet, går den nemlig hurtigt i blomst, og så er det slut med frisk salat til maden.