Foretrække du runde eller firkantede vinduer?

17 oktober 2021
Anders Lundtang Hansen

editorial

Nu om dage findes der mange andre former for vinduer, som man bedre kan serieproducere, end man kunne i gamle dage, hvor det kun var de rige og gejstlige, som der havde råd til at få lavet et specielt vindue eller flere af slagsen.

Man holdt sig jo også til at lave almindelige huse, når man var et almindeligt menneske, så man havde mere råd til at få indsat mere velkendte vinduer i de meste velkendte former, som var runde og firkantede.

Så kunne man selvfølgelig sætte antallet lidt lavt, hvis man ikke havde råd til så mange vinduer, eller man kunne forsøge at lave sine egne fra rester, der skulle udgøre vinduer.

Således er de mest almindelige typer firkantede og runde ruder til vinduerne, hvor man selvfølgelig kan underinddele dem som rektangulære, ovale og så videre, men for nemhedens skyld her så holder vi os til firkantede og runde.

Fordele og ulemper ved de to vinduer

De fleste er nok mest bekendt med firkantede vinduer, som overordnet også er den type, som man ser flest af de fleste huse, om det er i Danmark eller i andre lande.

Men hvis man ønsker et mere rundere lysindfald, så er det jo de runde vinduer, man skal vælge, men de kan så være svære at åbne op.

Dog ser de runde også meget søde og hyggelige ud, hvorfor man bruger dem som loftsvinduer i mindre størrelse flere steder.

Men de er ikke så rude til at stille ting i vindueskarmen, da denne netop hælder, så det er begrænset, hvor meget man kan have placeret her – og hvor retvinklet det vil stå der og hvor længe.

I sidste ende kommer det således an på at se både æstetisk og praktisk alt efter, hvad man synes, der passer ind i ens hjem af vinduestyper.

Flere Nyheder