Drømmer du om et anneks? Få styr på reglerne

31 maj 2020
Camilla Skøtt

Vil du bygge et anneks eller en lille hytte på din grund eller ved sommerhuset, er der mange regler, du skal overholde. Læs med, og få overblikket her. 

En hytte eller et anneks er kendetegnet ved at være en fritliggende bygning, og det er en oplagt mulighed for at skabe ekstra plads enten i haven eller i sommerhuset. Drømmer du om at bygge et af slagsen, skal du først og fremmest være opmærksom på bebyggelsesprocenten, der typisk er 30 procent i parcelhuskvarterer og 15 procent i sommerhusområder – men tjek din lokalplan for en sikkerheds skyld.

Inden du kaster dig over byggeriet, er der en række regler, du skal kende til. Der stilles omfattende krav til både annekser og hytter, fordi der er tale om en bygning til beboelsesformål, og derfor skal de leve om til samme krav som en decideret tilbygning.

Inden vi tager et kig på reglerne, får du en hurtig definition på hytte vs. anneks. 

 

 

Anneks vs. hytte: Hvad er forskellen?

Grundlæggende kan man sige, at en hytte er en fritliggende bygning, der typisk er opført i træ og som ikke nødvendigvis ligger i forbindelse med et eventuelt hovedhus. Er der tale om et sommerhusområde, er hytten måske netop hovedhuset – det ses ofte i vores nabolande, hvor fritidshusene gerne er bygget som bjælkehytter.

Et anneks er også en fritliggende bygning, men modsat hytten er det kendetegnet ved at være en form for gæstehus, og det bygges ofte tæt på hovedhuset. 

 

Byggeregler for anneks

Drømmer du om et anneks, der skal bruges til beboelse eller en anden form for længerevarende ophold, fx kontor, skal det overholde det bygningsreglement, der er gældende for helårsbeboelse for enfamiliehuse. Spørgsmålet er, om du bygger i nærheden af et almindeligt hus eller ved siden af et sommerhus – det er nemlig afgørende for, hvilket reglement du skal følge.

Det er fristende at kaste sig over tegninger og arbejde på stedet, men det er vigtigt, at du planlægger byggeriet grundigt, inden du går i gang – det kræver nemlig byggetilladelse. Vil du gerne have dit anneks godkendt i første omgang, kan du med fordel brug tid på at sætte dig ind lokalplanerne for området og eventuelle tinglyste servitutter på matriklen, ligesom det er en god idé at have styr på bebyggelsesprocenten. 

Er der tale om en parcelhusgrund, er bebyggelsesprocenten som regel 30 procent, mens den er 15 procent på sommerhusgrunde. Der kan dog være situationer, hvor tommelfingerreglerne ikke gælder, så tjek din lokalplan for god ordens skyld.

 

 

Grundregler for anneks

Overvejer du at bygge et anneks – hvad enten det er i forlængelse af din helårsbolig eller dit sommerhus – så er der en række regler, du bør kende til.

Som udgangspunkt behandles et anneks som en tilbygning, og derfor vil det i byggetilladelsen blive behandlet herefter. Det betyder, at du blandt andet skal overholde følgende krav:

• Annekset skal placeres mindst 2,5 meter fra skel mod nabo i parcelhusområder og mindst 5,0 meter i sommerhusområder.

• Anneksets areal skal indgå i en beregning af matriklens bebyggelsesprocent.

• Annekset må ikke overstige 8,5 meter over terræn ved enfamiliehuse eller 5,0 meter ved sommerhuse.

• Anneksets højde må ikke overstige “det skrå højdegrænseplan”.

• Annekset skal placeres i en vis afstand fra hovedhuset, hvis de ikke skal beregnes som én bygning.

• Annekset skal varmeisoleres, så det følger gældende krav.

• Annekset må ikke opføres uden byggetilladelse.

Er du usikker på, hvilke regler der gælder i dit specifikke tilfælde, kan du altid gå i dialog med kommunen. I sidste ende ligger beslutningen om en godkendelse her, og hvis du gerne vil gøre det hele rigtigt, er det et godt sted at starte.

 

 

Skal du vælge et standardanneks eller en individuel løsning?

Med en hurtig søgning på google vil du opdage, at der findes et enormt udvalg af færdigløsninger, når det kommer til at finde det rette anneks til haven. Spørgsmålet er, om du roligt kan vælge et standardanneks, eller om du hellere skal gå med den individuelle løsning, der som regel koster mere?

Der er fordele og ulemper ved begge løsninger, og uanset hvilken model du vælger, skal du være opmærksom på, om annekset lever op til dine krav, håb og drømme.

 

Fordele og ulemper ved standardanneks

Undersøger du markedet for et standardanneks, du hurtigt og let kan bygge på egen hånd i haven, skal du være opmærksom på, om det overhovedet lever op til bygningsreglementet. Mange af de præfabrikerede løsninger er ikke isoleret efter kravene, og det er et problem, hvis dit anneks skal bruges til beboelse – er det derimod blot opbevaring i haven, du er ude efter, kan du sagtens gå med en færdig model.

Vælger du løsningen med et standardanneks, skal du desuden være opmærksom på, at det kræver både tid, erfaring og godt håndværk at samle det. Har du brug for at hyre en tømrer, kan du overveje, om det alligevel kan svare sig med en individuel løsning fra en arkitekt.

 

Fordele og ulemper ved et individuelt anneks

Den helt store fordel ved at få tegnet et anneks på en tegnestue eller af din lokale tømrer er, at du med sikkerhed får et ekstra rum, der stemmer overens med dine forventninger – du kan nemlig få det præcis, som du vil have det.

Samtidig får du både gode råd og professionel vedledning med i købet, og det er ikke usandsynligt, at arkitekten eller tømreren har gode idéer, du end ikke selv havde overvejet. I sidste ende kan det altså blive en mere fuldendt løsning, der ikke bare fungerer nu og her men også på længere sigt.

Når det er sagt, så er alt naturligvis ikke rosenrødt, og der er én stor ulempe ved det individuelle anneks; det er som regel langt dyrere end en standardiseret løsning. 

 

I sidste ende er valget af anneks til din have eller dit sommerhus et spørgsmål om, hvad bygningen skal bruges til. Er det ekstra opbevaring, du er ude efter, kan du slække lidt på kravene, mens du ikke bør gå på kompromis, hvis din tilbygning skal bruges til beboelse – hverken æstetisk eller funktionelt. Har du ikke råd nu og her, kan du overveje, om annekset kan vente et år eller to, indtil der er flere penge på kontoen.

FAQ BOKS

Hvad er bebyggelsesprocenten for en parcelgrund?

Som udgangspunkt er bebyggelsesprocenten på en parcelgrund 30%, men der kan være særlige regler i din lokalplan.

Hvad er bebyggelsesprocenten for en sommerhusgrund?

På sommerhusgrunde er bebyggelsesprocenten som regel 15%, men der kan være særlige regler i din lokalplan.

Hvad er forskellen på et anneks og en hytte?

Både annekset og hytten er fritliggende bygninger, men hvor hytten ofte er kendetegnet ved at være bygget i træ eller bjælker, er anneksets kendetegn nærmere, at det er en form for gæstehus.

Flere Nyheder