Badeværelse: Det dyreste rum at etablere og renovere
Det er dyrt at etablere et ekstra badeværelse, lyder det igen og igen fra eksperterne, men hvor dyrt er det i virkeligheden? Læs med her, og find ud af, hvordan du bedst holder prisen nede.
Ifølge Bolius koster et nyt badeværelse typisk 25.000-30.000 kr. per kvadratmeter, og det er som udgangspunkt væsentligt dyrere at lave nyt badeværelse i et eksisterende hus end i en ny bygning.
Det betyder, at et nyt badeværelse på bare seks kvadratmeter hurtigt løber op i en pris på 150.000 kr. Som minimum. Her er der tale om et badeværelse i en tilbygning, og ifølge eksperterne bliver det kun dyrere, hvis du vil etablere badeværelset i dit nuværende hus, da der skal flyttes og etableres afløb, vandinstallationer og varme – her kan du roligt forvente et budget på 30.000-35.000 per kvadratmeter.
En stor del af prisen for dit badeværelse går til skjulte installationer, så selvom prisen er høj, skal du ikke regne med at få guldbelagte armaturer og marmorfliser på væggene. Mindre kan heldigvis også gøre det, og der er mulighed for at spare penge, hvis du vil – det forklarer vi mere om nedenfor.
4 tips til at spare penge på badeværelset
Der skal ikke mange sekunders hovedregning til for at finde ud af, at det er den store pengepung, der skal frem, hvis du skal etablere et nyt badeværelse – hvad enten det er i en tilbygning eller i et eksisterende hus. Af den årsag er det væsentligt at kigge på, om det er muligt at spare penge, og vi har fundet frem til fire ting, du i hvert fald kan have med i baghovedet, når du planlægger dit nye baderum.
1) Placer badeværelset tæt på bryggerset
Som nævnt går en stor del af omkostningerne til skjulte installationer, og derfor kan der være penge at spare, hvis du kan placere dit badeværelse i nærheden af bryggerset, hvor alle installationer allerede er samlet – det koster nemlig mange penge at føre rør videre.
Mange boligejere er af den opfattelse, at det også er en god idé at placere badeværelset i nærheden af et allerede eksisterende badeværelse, men det er det ikke nødvendigvis; installationerne skal trækkes ind i det nye baderum, og det kræver, at dele af det første badeværelse skal rives ned – og det er dyrt.
2) Spar penge på fliserne
Skal du etablere et badeværelse på budget, er det værd at holde øjnene åbne, når du går på jagt efter fliser. Et badeværelse på bare seks kvadratmeter fører hurtigt til mange fliser – særligt hvis de skal dække både gulv og vægge.
Vælger du en billigere flisevariant, kan der altså være mange penge at spare, og det samme gør sig gældende, hvis du overvejer alternative løsninger. Du kan eksempelvis nøjes med at have fliser i vådrumszonerne, mens resten af gulvet kan dækkes med vinyl og væggene med glasvæv.
3) Hold igen med udstyret
Det er fristende at bygge en hel spa-afdeling, når det nye badeværelse skal etableres, men det koster mange penge at købe boblebad og badekar. Brusekabiner fås i mange prisklasser, og det samme gør armaturer.
Grundlæggende handler det altså om at tage den sparsommelige hat på, når du køber inventar og udstyr til badeværelset. Mærk efter, hvad der er need to have, og hvad der er nice to have.
4) Gør en del af arbejdet selv
Denne sparemetode kræver, at du har hænderne skruet rigtigt på, men hvis du har det, kan der være penge at spare; håndværkerne står nemlig også for en stor del af udgifterne.
Vælger du gør-det-selv-løsningen er det dog essentielt, at du undersøger, hvad du selv må lave på badeværelset. Du må for eksempel gerne sætte fliser op på egen hånd, mens afløbs- og vandinstallationer kræver autorisation.
Pris for renovering af badeværelse
I ovenstående har vi kigget lidt på prisen for at etablere et nyt badeværelse – men hvordan er prisniveauet, hvis du “bare” vil renovere det oprindelige? Det er et spørgsmål, der er svært at svare på, da det afhænger af mange forskellige ting – men nedenfor giver vi tre bud på et renoveringsbudget.
1) Budgetrenovering
Ligger dit badeværelse på det rette sted i huset, og er du som udgangspunkt tilfreds med vægge, gulve og loft, så behøver det ikke være dyrt at give badeværelset en make over. Det kræver naturligvis, at du kan beholde de eksisterende installationer, og at du ikke drømmer om at flytte toilettet eller bruseren.
En udskiftning af armaturer, sanitet og møbler gør meget for helhedsindtrykket, og når de outdatede møbler erstattes af mere moderne, vil det føles som et helt nyt badeværelse.
Er du træt af fliserne på dit badeværelse, men har du ikke råd til at skifte dem, kan du overveje at male dem. Det kan gøres med såkaldt epoxymaling, og det er forholdsvis enkelt at gå til på egen hånd – alternativt kan du få en specialmaler til at udføre arbejdet for dig.
Som med alt andet afhænger prisen naturligvis af, hvilke materialer og møbler du vælger, men det burde være muligt at renovere et lille badeværelse på budget for 25.000-30.000 kr.
2) Mellemklasserenovering
Ønsker du at gøre lidt mere ved dit badeværelse end “bare” at give det en make over, kan du gå efter den lidt større renovering. Her skal du stadig være tilfreds med placeringen af installationerne, men til gengæld er det muligt at skifte lidt flere dele af badeværelset.
Det bedste sted at starte, hvis du vil renovere badeværelset, er med at skifte fliserne og male vægge og loft. Når rammerne er på plads, skal armaturerne skiftes, og hvis du har et gammelt badekar, du ikke bruger, kan du med fordel fjerne det og i stedet bygge en udvidet bruseniche. Toilet, vaskemøbel og spejl skal naturligvis også skiftes, og når du har været omkring det, vil du have et badeværelse, der er så godt som nyt.
Igen er prisen et spørgsmål om materialevalg, men det er ikke umuligt at sætte dit badeværelse grundigt i stand for ca. 100.000 kr.
3) Luksusrenovering
Med en luksusrenovering mener vi, at du gentænker hele dit badeværelse og alle møblernes placering; også bruseniche, toilet og håndvask. Det betyder, at installationerne skal skiftes og flyttes, og i den ombæring giver det kun mening også at etablere gulvvarme.
Armaturer, sanitet, møbler og andet inventar skal også skiftes, og når du er færdig, har du ikke bare et badeværelse, der er så godt som nyt – du har et nyt badeværelse.
Prisen for en luksusrenovering kan sammenlignes med prisen for at etablere et nyt badeværelse, da installationerne skal skiftes og optimeres, og derfor er prisen derefter. Du kan roligt regne med en startpris på ca. 200.000 kr.
Gør det selv-arbejde på badeværelset
Der er penge at spare ved at renovere eller bygge dit badeværelse selv, men det er kompliceret, og der er mange regler, der skal overholdes – og så er der nogle ting, der skal udføres af en autoriseret håndværker.
Vi har taget et kig på de ting, der ifølge Bolius oftest går galt, når du er medbygger på dit nye badeværelse. Læs med, og forbered dig grundigt, så du kan undgå dem.
1) Kvaliteten af dit håndværk
Du mener måske selv, at du har hændernes skruet rigtigt på, og at det der med at bygge et badeværelse ikke er særlig svært. Måske har du ret. Men hvis kvaliteten af dit arbejde og din viden ikke er på et professionelt niveau, risikerer du at gøre det svært for håndværkerne at udføre deres arbejde ordentligt.
Laver du fejl på konstruktioner, sætter du fliserne en smule skævt eller bruger du materialerne forkert, kan det få betydning for de håndværkere, der skal tage over efter dig – og selvom de gør deres bedste, kan de ikke rette dine fejl, og i sidste ende står du måske med et badeværelse, der ikke lever helt op til dine forventninger.
2) Tidsplanen skrider
Det er svært at navigere i en kalender, hvor både arbejde, fritidsaktiviteter og familieliv skal passes, og det sker oftere, end du måske vil tro, at tidsplanen skrider for gør det selv-mennesker. Travlhed på arbejdet, svigermors fødselsdag eller et forældremøde på skolen betyder måske, at du ikke bliver færdig til tiden – og bliver du ikke færdig, kan håndværkerne ikke komme i gang.
Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at komme bagefter med tidsplanen. Særligt hvis du allerede har lavet aftaler med håndværkerne; det er nemlig dig, der skal betale for den ventetid, de får.
3) Ingen tager ansvar
Hvis du er medbygger på en istandsættelse eller en etablering af et nyt badeværelse, kan det være svært at definere, hvis skyld det er, når noget går galt – er det din, eller er det håndværkerens? Det kan hurtigt ende ud i en ophedet diskussion, og du risikerer, at det er dig, der må bide i det sure æble og betale regningen, når arbejdet skal gøres om.
Med ovenstående i baghovedet kan man sige, at den bedste løsning er at lade håndværkerne udføre al deres arbejde først, og derefter kan du selv afslutte. Du kan eksempelvis tage dig af spartling, maling, montering etc.
Få en rådgiver tilknyttet projektet
Drømmer du om en totalrenovering af et eksisterende badeværelse eller om at etablere et på et nyt sted i huset, kan det være en god idé at tage en rådgiver med på sidelinjen.
Du har garanteret idéer i massevis, men det er vigtigt, at du vælger de rigtige løsninger. Ikke bare dem der ser godt ud nu og her, men de løsninger der fungerer på lang sigt. En rådgiver kan give dig nye idéer, ligesom vedkommende kan fortælle, hvor pengene er bedst givet ud – og samtidig undgår du at lave dyre fejl undervejs.
Der er flere muligheder for at hente hjælp udefra, fx hos en arkitekt, en byggerådgiver eller en sælger fra en af de store virksomheder, der udelukkende har fokus på badeværelser (og køkkener).
Arkitekten har godt styr på at udnytte mulighederne i de respektive rum, og hos en arkitekt vil du møde overblik og gode idéer. Fokus vil være på at skabe en helhed i indretningen, der både stemmer overens med arkitekturen i dit hus og den generelle indretning i dit hjem.
Byggerådgiveren er mere praktisk orienteret, og her kan du få grundig viden om byggetekniske spørgsmål. Du skal nok ikke forvente hjælp til indretningen, men du kan derimod blive klogere på, hvad der er muligt, og hvad der ikke er – særligt hvis du vil etablere badeværelse i et rum, der endnu ikke har installationer.
Sælgeren vil naturligvis være påvirket af sit ønske om at sælge dig diverse møbler, sanitet og armaturer, men du kan alligevel hente en god portion inspiration til både indretning og materialevalg, og du vil møde en specialiseret sælger, der har mange års erfaring med lige netop badeværelser.
Kræver renovering og etablering af badeværelse byggetilladelse?
Helt fra begyndelse af din planlægning – inden du overhovedet går i gang med at indhente tilbud – kan det være en god idé at overveje, hvordan du vil opfylde kravene i bygningsreglementet. Her kan det igen være en fordel at have en rådgiver med på sidelinjen, der ved, hvad det handler om, så du ikke risikerer at begå dumme fejl.
Bor du i hus, kræver det som udgangspunkt ikke en byggetilladelse at etablere et nyt badeværelse, men du skal naturligvis stadig overholde bygningsreglementet. Bor du derimod i en etageejendom, er det nødvendigt at søge om lov til at etablere et nyt badeværelse eller lave omfattende forandringer på det eksisterende, da det kan have betydning for de andre beboere i ejendommen.
Er du usikker på, hvordan du skal gribe hele processen an, kan vi kun endnu engang anbefale, at du allierer dig med en rådgiver. Her kan du få sparring, inspiration og rådgivning, og der er gode chancer for, at du bliver præsenteret for nogle idéer, du ikke selv har overvejet – og i sidste ende får du en mere helstøbt oplevelse af dit nye badeværelse.