Typehuse eller arkitekttegnede huse: Hvad er forskellene?
Skal du bygge et nyt hus, har du sikkert gjort dig overvejelser om, hvem der skal stå for byggeriet; om det skal være et typehusfirma eller en lokal tegnestue. Vi dykker ned i forskellene på de to – læs med, og bliv klogere.
Ordet “typehus” har de seneste år fået en lidt slidt klang, og mange forbinder begrebet med dårlig stil, billige materialer og et håndværk, der lader meget tilbage – men er det sandheden? Går vi 50-60 år tilbage i tiden, var typehuse ofte ens, men i dag er de stort set allesammen arkitekttegnet og siden tilpasset af den enkelte køber, så hvor går grænsen mellem typehuse og arkitekttegnede huse? Hvad er forskellene? Og vigtigst af alt: Hvad skal du vælge, når du skal bygge hus?
Arkitekttegnet – det unikke valg
Grundlæggende kan man sige, at hvis du vælger et arkitekttegnet hus, får du en bolig, hvor du selv er med til at bestemme hver enkelt løsning helt fra bunden. Samtidig får du en dygtig arkitekt med på sidelinjen, der kan hjælpe med at sikre stilen, så der kommer en tydelig rød tråd i hele hjemmet.
Derudover er der naturligvis det helt store plus, at det kan være en spændende og kreativ proces, når du kaster alle dine idéer op i luften og ser en professionel gribe dem, arbejde videre med dem og til sidst omsætte dem til en tegning af dit kommende hus.
I forhold til et typehusbyggeri skal du dog være opmærksom på, at der kan være en større usikkerhed i de indledende faser, ligesom økonomien først ligger fast et godt stykke henne i forløbet.
Typehuse – det overskuelige valg
Sammenligner du med arkitekthuset, får du med et typehus et mere overskueligt projekt. Her er allerede taget en række valg for dig, og du kan se forskellige plantegninger, prøvehuse etc., så du kan få en idé om stilen, materialerne og størrelsen på dit kommende hus.
Typehuse er som regel billigere end de arkitekttegnede, da firmaerne bygger mange huse hele året og derfor kan drage fordel af gode indkøbsaftaler og standardløsninger.
Men hvordan er det så med de individuelle valg; forsvinder personligheden, når du køber et typehus? Ikke nødvendigvis. Du kan sagtens købe et hus, der er fuldstændig magen til det prøvehus, du er ude at se, men du kan også vælge at tilpasse grundplanerne til dine egne ønsker og behov.
Det individuelle typehus
Det hedder sig, at det arkitekttegnede hus er den unikke og individuelle bolig, men hvis det er muligt at tilpasse typehuset til dine personlige ønsker, er det så i virkeligheden ikke også en form for arkitekttegnet hus?
Jo. Valgmulighederne er så omfattende, når du køber et typehus i dag, at grænserne mellem typehuse og arkitekttegnede huse flyder mere og mere sammen. Typehusfirmaerne er på godt og ondt fulgt med individualiseringens tidsalder, og derfor er det ikke længere muligt at skære begrebet “typehuse” over én kam.
Typehuse har ændret sig; hvor det i 60’erne var lig med ens huse, er det i dag skræddersyede huse, der tager udgangspunkt i kundens ønsker til indretning og materialer.
Hvad skal du vælge?
Både de mellemstore og store typehusfirmaer tilbyder individuelle løsninger, men betyder det, at det arkitekttegnede hus er dømt ude?
Slet ikke! Der er stadig stor forskel på at bygge med et typehusfirma, der bygger mere end 1000 huse om året, eller med en arkitekt, der bruger det meste af sin arbejdsdag på at omsætte dine drømme til det perfekte hus – et hus som ingen andre har magen til.
Men hvordan vælger du så?
Først og fremmest er det et spørgsmål om temperament. Der er en stor forskel på at bladre i et katalog, kigge på prøvehuse og se materialesammensætninger i udstillingslokalet hos det respektive typehusfirma til at arbejde tæt sammen med en arkitekt om udformning og design – spørg dig selv, hvad du har mest lyst til; hvad passer bedst til dine forventninger til byggeprocessen?
Dernæst er det også et spørgsmål om økonomi. Uanset hvordan du vender og drejer det, er det dyrere at købe et arkitekttegnet hus end et typehus, og samtidig kender du først den præcise økonomi et stykke tid henne i processen – er det noget, du kan arbejde med, og er du villig til at betale det ekstra?
Sidst men ikke mindst skal du overveje, om det hus, du ønsker dig, er noget udover det sædvanlige. Mens arkitekterne kan tegne og løse det meste, er typehusfirmaerne afhængige af specifikke standardløsninger for at holde den skarpe pris, og samtidig er deres håndværkere primært vant til at arbejde med én form for byggeri – og det kan hurtigt afspejle sig i detaljerne, hvis du forventer noget helt anderledes.
Research, research, research
Det eneste, der reelt set er at gøre, når du skal beslutte dig for, hvem der skal håndtere dit byggeri, er at undersøge markedet. Du skal ganske enkelt sætte en god mængde tid af til at mødes med forskellige sælgere og rådgivere fra de respektive firmaer. Du behøver ikke nødvendigvis indhente tilbud i begyndelsen. Start med at booke et uforpligtende møde med et par af de tegnestuer og typehusfirmaer, du har et godt øje til, og find ud af, hvordan kemien er; hvad siger mavefornemmelsen efter det første møde?
Det lyder måske absurd, men mavefornemmelsen er helt essentiel, når du skal bygge et hus. Det er en lang proces, og det er sandsynligvis den største økonomiske udgift, du nogensinde har haft, og derfor er det vigtigt, at du er tryg gennem hele forløbet. Du skal have tillid til den person, der står i spidsen for byggeriet – alternativt kommer der for mange konflikter, knuder i maven og generel utilfredshed, og det er ikke meningen med et husbyggeri.
Når du har fundet to eller tre virksomheder, hvor kemien passer, kan du begynde at arbejde mere specifikt med plantegninger, løsningsforslag og tilbud. Som udgangspunkt er det gratis at få et tilbud fra typehusfirmaerne, mens der kan være et gebyr forbundet med at bruge en arkitekt, da de alt andet lige skal bruge mere tid på at udarbejde skitser m.m. – de har jo netop ingen standardløsninger at tage udgangspunkt i.