IKEA Køkken: Få inspiration til et køkken, der ikke koster kassen

30 juni 2020
Camilla Skøtt

IKEAs køkkenmoduler er ikke bare budgetvenlige – de er også nemme at hacke. Med få greb kan du forvandle et traditionelt køkken til dit drømmekøkken. Læs med, og find inspiration her.

Det er ikke billigt at renovere sit køkken, og det gælder da slet ikke, hvis du er på jagt efter et personligt drømmekøkken med både farver, former og funktionalitet i højsædet. Faktisk hedder det sig, at køkkenet – på lige fod med badeværelset – er det dyreste rum at sætte i stand.

Med ovenstående i baghovedet er der ikke noget at sige til, at mange boligejere vælger IKEA, når køkkenet skal findes. Det lyder måske ikke som den oplagte løsning, hvis du drømmer om design og lækkerhed, men tro os; der er mange muligheder for at hacke dit IKEA-køkken, så det passer præcis til dine drømme.

Annonce:

Sort eller hvidt IKEA-køkken?

Holder du af den enkle og minimalistiske stil, drømmer du sandsynligvis om et IKEA-køkken, der ikke stikker fuldstændig af, når det kommer til farvevalget – men spørgsmålet er, om det skal være sort, hvidt eller midt imellem?

Vi tager et kig på de neutrale toner, så læs endelig videre.

 

Det sorte køkken

I første omgang fik det sorte køkken skæld ud for “bare” at være en forbipasserende trend, men den mørke farve har for alvor fået tag i danskerne, og det ser ud til, at de sorte låger er kommet for at blive.

Et sort køkken er en markant tilføjelse til rummet, og det giver et eksklusivt og elegant udtryk til hele indretningen. Det er et stilrent og minimalistisk valg, men det er alligevel mere modigt end det traditionelle hvide køkken, da det giver en stærk kontrast til resten af inventaret. 

 

 

Er du nervøs for, om det sorte køkken fylder for meget i rummet – eller for at det “suger” for meget af lyset – kan du bløde det op med naturlige tilvalg. IKEA er exceptionelt gode til at mikse og matche, så du får det helt rigtige udtryk; ovenfor har de gjort det sorte køkken mere spiseligt og roligt ved at beklæde bagvæggen med træ, ligesom der er valgt en træbordplade samt lyse træmøbler til rummet – tricks du meget nemt kan overføre til dit eget køkken.

Inden du lægger dig fast på et sort køkken, skal du overveje, om rummet kan bære det, og hvordan du eventuelt vil modvirke, at det bliver for mørkt. Samtidig skal du være opmærksom på, at snavs og skidt hurtigere ses på et sort køkken, men hvis du er hurtig med karkluden, bliver det næppe et problem.

 

Det hvide køkken

Med et hvidt køkken tager du som udgangspunkt et sikkert og tidsløst valg, og det kan være en rigtig god idé – især hvis du en dag skal sælge din bolig igen.

Betyder det, at det hvide køkken er en tidløs klassiker uden personlighed?

Nej. Du kan sagtens – og her skal der lægges tryk på sagtens – indrette et hvidt køkken, så det emmer af personlighed, detaljer og kreativitet. Nogle vil endda mene, at det er lettere med et hvidt køkken, fordi du får et blankt lærred at indrette ud fra, ligesom du ikke er bundet er bestemte farvenuancer.

 

 

Drømmer du om et flot og lækkert landkøkken, er den hvide farve helt perfekt – og IKEA formår i den grad at give deres køkkener den helt rette stemning. På billedet ovenfor er den dybe vask og lamellerne på lågerne med til at give det landlige look et boost, og samtidig er der skabt kontraster med mønstrede fliser på gulvet og sorte møbler.

Et lille tip til dig, der gerne vil have den landlige stemning frem i familiens hjerterum er at lade enkelte af skabene være med glaslåger, så man kan se tallerkener og krus. Det giver både personlighed og varme til indretningen, og det samme gælder, hvis du lader glaskrukker med havregryn, sukker, mel og lignende stå fremme på bordet.

 

 

Det hvide IKEA-køkken passer i virkeligheden ind i ethvert hjem – uanset hvilken stemning du ønsker at skabe. På billedet ovenfor er køkkenet langt mere stilrent end landkøkkenet, men træbordpladen og lædergrebene i kombination med de forskellige størrelser på skufferne giver et legende og kreativ look, som du nemt kan overføre til dit hjem, hvis du vil have mere liv i køkkenet.

 

Det grå køkken

Måske er du hverken til det hvide eller det sorte køkken, fordi begge dele er for hårde i udtrykket til din smag – ja, så er det måske det grå køkken, du skal gå efter.

Med et gråt IKEA-køkken får du endnu engang et tidsløst køkken, der på samme tid er praktisk, elegant og nemt at kombinere med resten af indretningen. Uanset om du er til farver eller ej. Samtidig bestemmer du selv, hvor lyst eller mørkt køkkenet skal være, når du vælger den grå tone – du kan nærme dig den sorte nuance, eller du kan gå med en helt lys grå.

 

 

Grundlæggende kan man sige, at det grå køkken er den fineste balancegang mellem sort og hvidt; det er ikke sterilt som det hvide køkken, men det er heller ikke så dystert, som det sorte. 

Vælger du den grå løsning, får du en farve, der skjuler støv og skrammer lidt bedre end de andre to versioner, men samtidig får du et sikkert valg og et klassisk køkken, som eventuelle nye ejere også vil bryde sig om, hvis hjemmet engang skal sælges.

 

Farve på køkkenet

Der er ingen tvivl om, at det sorte, hvide eller grå valg er den sikre løsning, som de fleste mennesker kan lide. Men det er ikke nødvendigvis den rette model for dig – ikke hvis du er til den mere farverige indretning.

Men hvordan er det med nu med farver; i 70’erne var vi vilde med de brunlige nuancer, i 00’erne skulle de være klare, mere nuancerede og gerne med lidt pang. Hvordan ser det ud i 2020 – og kan du vælge en løsning, der er mere tidløs i sit udtryk, så kommende købere ikke bliver skræmte?

 

 

Hos IKEA er de ikke bange for at give lågerne lidt farver, og vi har samlet en række tips til dig, der har det på samme måde. Der er nemlig nogle ting, du med fordel kan overveje, inden du beslutter dig for at male lågerne.

Størrelsen på dit rum har stor betydning for, hvilke farver du bør gå med. Mørke farver får rummet til at virke mindre, mens det modsatte er gældende ved lyse farver – og derfor bør du overveje, om rummet kan bære den tone, du drømmer om. Har du et lille køkken, og vil du alligevel gerne have en mørk farve på lågerne, kan du bløde udtrykket op ved at vælge en lys bordplade og lyse klinker på væggene eller alternativt indrette dig med lyse træsorter.

Stilen i din indretning spiller også en rolle for farvevalget i dit køkken. Har du hang til en bestemt nuance, kan du overveje, om det er en god idé at lade den gå igen i køkkenet – på den måde skaber du en rød tråd i indretningen og en fin sammenhæng mellem de forskellige rum.

Hvor meget skal være farverigt er også et spørgsmål, du kan stille dig selv. Er det alle lågerne, der skal have en farve, skal de have den samme farve, eller er du alligevel mere til at male vægge, gulve eller lofter frem for køkkenet?

Mønstre er også en mulighed, hvis du jagter farver i dit køkken. Det er svært at få mønster ind på selve lågerne, men så kan du i stedet overveje, om væggen skal have mønstrede klinker, eller om det kunne være sjovt med mønstrede fliser på gulvet – det skjuler også skidt bedre end ensfarvede.

Detaljerne gør forskellen – og det gælder også, når det kommer til køkkenet. Du kan sagtens tilføje farve i dit køkken, uden at alle låger skal have en omgang. Overvej at lave en pink håndvask, eller hvad med et farverigt køleskab? På den måde kan du også supplere med farverige detaljer, når du laver små stillebens på køkkenbordet.

 

 

Ovenstående billede er et IKEA-køkken, hvor der faktisk ikke er malet én eneste låge. Du behøver altså ikke nødvendigvis gå med et farverigt valg af køkkenskabe for at skabe liv og farve i rummet; gør i stedet som på billedet, hvor fliserne har fået én farve, et stykke af væggen en anden og et par af lågerne mønster i form af folieprint.

Det er de små ting, der gør forskellen, når du vil have farver ind i boligen, og det er kun din fantasi, der sætter grænserne.

 

Hack dit IKEA-køkken

Er du ikke helt solgt ved tanken om det traditionelle IKEA-køkken – uanset om du vælger hvid, sort, grå eller farve – så er der en helt anden mulighed; du kan nemlig hacke dit køkken.

Når du hacker (eller customizer) dit IKEA-køkken, nøjes du med at købe al indmaden hos møbelgiganten. Altså selve modulerne men uden låger, frontbeklædning og greb. Derefter finder du frem til en af de virksomheder, der i dag slår sig på at hacke dit køkken, så det bliver personligt og eksklusivt på en måde, hvor IKEA ikke selv kan være med.

Det gælder eksempelvis Reform, &Shufl og Superfront. 

Det er naturligvis ikke billigt på helt samme måde, som et almindeligt IKEA-køkken, men du får til gengæld en luksusversion for en pris, der ligger mellem budget og luksus. 

 

Bliv din egen designer

Du kan få masser af råd og vejledning hos de professionelle hackere, hvor du både kan købe fronter, endestykker, afslutningslister og alverdens andre ting, men hvis du selv vil have det absolut sidste ord, kan du overveje, om du skal finde dine greb selv – på den måde får du et køkken, som ingen andre har. 

Du kan også lave din egen bordplade, eller tale med en snedker eller en smed om specialdesignede løsninger, der giver dit drømmekøkken det sidste personlige touch. Mulighederne er uendelige, og du kommer virkelig langt med få, enkle ting.

 

Undgå fejltrin i køkkenplanlægningen

Drømmer du om et helt nyt køkken, eller er du allerede gået i gang med at finde det rette, så er der en række ting, du bør have med i dine overvejelser – mange danskere oplever nemlig, at køkkenplanerne skrider, eller at indretningen ikke er helt så funktionel, som de havde håbet. 

Det kan du undgå, hvis du holder fokus på følgende 9 ting:

 

1) Hold dig til planen

Det er nemt – virkelig nemt – at få nye idéer undervejs i processen, men hvis du vil nå i mål med et funktionelt og æstetisk køkken, der ikke overskrider budgettet med flere tusinde kroner, bør du altid holde dig til planen. Lad være med at ændre i opstilling, farver, indmad eller lignende, når først arbejdet er gået i gang – stol i stedet på, at du tog den rigtige beslutning i første omgang.

 

2) Lad dig ikke rive med

Måske er rød lige præcis farven, der hitter, når du skal købe dit nye køkken, men vær opmærksom på, om du vælger en løsning, der er modebaseret; spørg dig selv, om du også kan lide farven, indretningen og materialerne næste år. Har du en hang til at lade dig rive med og blive træt af det senere, så gå med de klassiske løsninger og indret i stedet køkkenet med moderigtigt tilbehør.

 

3) Læg et budget

Der er så mange ting, der er så flotte, men der er også mange ting, der er virkelig dyre, og særligt i køkkenet har pengene det med at blive brugt i en fart, hvor du ikke kan følge med. Læg derfor et budget, inden du går i gang med at kigge, og sørg for at holde det – og undlad at kigge på køkkener, du alligevel ikke har råd til.

 

4) Tænk praktisk

Det er klart, at køkkenet skal være flot – det er trods alt her, familien bruger de fleste af de hyggelige timer i selskab med hinanden. Når det er sagt, så er det altså endnu mere vigtigt, at køkkenet fungerer i praksis; sørg for, at det er gode opbevaringsløsninger og plads nok. Hvor vil du eksempelvis gøre af skraldet, de tomme flasker og alle de bæreposer, du har med hjem, når du handler?

 

5) Få styr på arbejdslyset

Lyset i dit køkken er afgørende for, hvordan det føles at opholde sig og arbejde der. Der skal være den hyggelige belysning, som er nødvendig, når I sidder omkring bordet, men der skal også være en god arbejdsbelysning i de områder, hvor du tilbereder maden. Samtidig skal du overveje, om du vil have lys i skabene, og hvis du har overskabe, bør du tænke på, om det er nødvendigt med spotlys under dem.

 

6) Indretningen

Det er let at lade sig friste af flotte køkkener, men det er vigtigt, at funktionaliteten er i orden. Hvis en køkkenø er mere i vejen, end den er praktisk, skal den måske ud af tegningerne, og samtidig skal du huske den såkaldt gyldne trekant – afstanden mellem komfur, køleskab og vask.

 

7) Den gyldne trekant

Kender du ikke til den gyldne trekant i forbindelse med køkkenindretning? Det er afstanden mellem de tre primære arbejdsområder, nemlig køleskab, komfur og vask, og det er vigtigt, at den ikke er for stor, da det ødelægger “flowet” i dit køkken – her er det en god idé at rådføre dig med en køkkenkonsulent.

 

8) Plads, plads, plads

Én ting er opbevaringsplads – det skal du selvfølgelig have styr på – men hvordan er det med arbejdspladsen? Det nytter ikke, at gulvarealet er så lille, at du ikke kan bevæge dig ordentligt omkring, og samtidig er det helt essentielt, at du har bordplads nok til de ting, du skal arbejde med. Det bliver irriterende, hvis du hele tiden skal flytte rundt på tingene, når du laver mad.

 

9) Professionel hjælp

Det er fristende at tro, at du har fuldstændig styr på indretningen på egen hånd, men det er virkelig en god idé at tale med en køkkenkonsulent, inden du tager en beslutning. Her kan du få gode råd om de ting, du ikke har overvejet (for der er helt sikkert nogle), ligesom du kan se dit køkken på en 3D-tegning, så du får en tydeligere fornemmelse af, hvordan det kommer til at se ud.

Vælger du et IKEA-køkken, tilbyder møbelgiganten, at du kan mødes med en køkkenkonsulent, så I sammen kan planlægge og bestille dit nye køkken.Tidligere var det sådan, at du selv skulle stå for bestilling, samling og montering, men IKEA har fundet ud af, at dét ikke er det bedste udgangspunkt, hvis man gerne vil sælge mange køkkener. Det betyder, at du i dag kan spare din egen kostbare tid og i stedet bestille en komplet køkkeninstallation, hvor skabene samles og monteres, og det samme er gældende med bordplader, bagkantslister, vask, kogeplade etc. – så længe det hele er købt hos IKEA – og som en ekstra lille bonus tager montørerne emballagen med til genanvendelse, når køkkenet er på plads, så du slipper også for en tur på genbrugsstationen.

Har du valgt at hacke køkkenet, så der skal andre fronter på IKEAs modulkøkken, er du desværre nødt til at håndtere det på egen hånd eller få din lokale tømrer til at klare det for dig.

FAQ BOKS

Er det dyrt at skifte køkkenet?

Sammen med badeværelset er køkkenet det dyreste rum at renovere, men det er muligt at vælge flotte og personlige budgetløsninger i IKEA – og vil du gøre det endnu mere personligt, kan du vælge at hacke dine køkkenmoduler.

Er det let at hacke et IKEA-køkken?

Ja, der findes flere forskellige virksomheder, der sælger fronter, greb og lignende til dit IKEA-køkken. Fx &Shufl, Reform og Superfront.

Skal man selv montere sit IKEA-køkken?

Det er muligt at bestille en komplet køkkeninstallation hos IKEA, så du slipper for at bruge tid og kræfter på at montere.

Flere Nyheder