Huscompagniet, Eurodan-Huse og Milton Huse: Hvem skal du vælge?
Typehuse er et populært valg blandt nybyggere, og det er ikke uden grund. Det er prisvenligt, effektivt og du får som regel stor medbestemmelse – men hvad er fordelene, og hvordan vælger du, hvilken virksomhed der skal bygge dit hus?
Som nybygger kan det være overvældende og svært at tage stilling til de mange ting, der skal besluttes undervejs i et byggeprojekt, og én ting er, hvordan selve huset skal se ud – en anden ting er, hvem der skal bygge det, og hvor meget det skal koste.
Vi har samlet et overblik over typehuse som helhed, og så tager vi et kig på flere af de store spillere på markedet: Huscompagniet, Eurodan-Huse og Milton Huse. Hvad er forskellen på de forskellige byggefirmaer, hvad skal du overveje, når du vælger og er der overhovedet én løsning, der er bedre end alle de andre?
Hvad er et typehus?
Helt grundlæggende kan man sige, at der findes mange forskellige typehuse, og de bliver mere og mere personaliseret i forhold til bygherren – ja, man kan faktisk næsten tale om, at det ikke længere er deciderede typehuse. Alligevel er det dét, vi kalder dem.
Fælles for alle typehuse er, at de bygges efter en tegning. Både Huscompagniet, Eurodan-Huse og Milton Huse tilbyder faste skabeloner – grundplaner – du kan bygge ud fra, og det er netop det, der gør det til et såkaldt typehusfirma. Når det er sagt, giver stort set alle byggefirmaer dig mulighed for at sætte dit eget præg på både planløsning (som regel mod en merpris) og materialevalg.
Fordele ved typehuse
Typehuset som begreb har de seneste år fået en billig klang, og det er en skam. Der er mange fordele ved at vælge et typehus, når du skal bygge, og det behøver bestemt ikke at betyde, at du får et hjem, der ligner alle andres. Tværtimod har du som regel frit spil i forhold til materialevalg (fx mursten, tag, vinduer, farver, fliser m.m.), og det vil ofte også være muligt at ændre på planløsningen, rumstørrelserne, lofthøjden og hvad du ellers måtte ønske dig.
Den helt store fordel ved typehuse er, at byggefirmaerne typisk bygger mange nye huse over hele landet med samme udgangspunkt i forhold til konstruktion m.m. Det betyder, at de kan forhandle gode vilkår for indkøb af materialer, ligesom det er muligt for dem at effektivisere byggeprocessen, så dit hus kan stå færdigt i løbet af få måneder.
Effektiviteten på byggepladsen er afgørende for prisen på dit typehus – den er som regel billigere end prisen på et arkitekttegnet hus – og derfor vil der være begrænsninger af forskellig art, fx i forhold til håndværkere, konstruktion, specifikke forhandlere du skal benytte etc.; de fleste ting kan dog omgås, hvis du er villig til at betale.
Ulemper ved typehuse
Som med alt andet er det sådan, at der hvor der er fordele, er der også ulemper – og det gælder også ved typehuse. Har du helt specifikke drømmer og planer for dit hus, der går udover de mere gænge fremgangs- og byggemetoder, kan det hurtigt blive dyrt at vælge et typehusfirma som Huscompagniet, Eurodan-Huse eller Milton Huse, og samtidig risikerer du også, at de håndværkere, der skal bygge dit hus, ikke er velbevandret i de metoder, der er tale om, da de som regel bygger typehuse.
Har du en meget kompleks byggegrund, kan det også være svært at få et typehus til at passe, og i de tilfælde – og også i ovenstående tilfælde – kan det være en god idé at få en arkitekt til at tegne dit hus i stedet. Det er en dyrere løsning, men fleksibiliteten er større, og du kan få det præcis, som du vil have det.
Hvad koster et typehus?
Prisen på et typehus afhænger fuldstændig af, hvilke materialer du vælger, hvor stort huset skal være, hvordan det skal se ud – og ikke mindst af hvem der bygger det. Der kan være penge at spare, hvis du er medbygger, men vælger du den løsning, er det dig selv, der står med alt det hårde arbejde, og der er ingen at rette henvendelse til, hvis noget ikke bliver som forventet.
Vi har sammenlignet færdige standardtypehuse fra Huscompagniet, Eurodan-Huse og Milton Huse med udgangspunkt i de priser, der er tilgængelige på de respektive hjemmesider, kataloger og markedsføringsmaterialer, og uanset hvilket byggefirma du vælger, kan du regne med at prisen sniger sig om omkring 1,8 mio. kr. for en gennemsnitsfamilie på fire.
Prisen kan både være højere og lavere, alt efter materialer og antal kvadratmeter, og der er ikke noget, der taler for, at det ene firma nødvendigvis er billigere end det andet. Vil du kende den specifikke pris på det hus, du drømmer om at bygge, er du nødt til at henvende dig hos en sælger og få udarbejdet et tilbud. Det er i øvrigt en anbefalelsesværdig øvelse at kaste sig ud i, hvis du med sikkerhed ved, at du skal bygge – der er nemlig mange ting, du skal tage stilling til og ikke mindst mange ting, der kan påvirke prisen i begge retninger.
Selvbyg og medbyg ved typehuse
Har du selv hænderne skruet rigtigt på, kan du vælge at købe et typehus, hvor det kun er dele af byggeriet, der udføres af selve byggefirmaet, mens du selv håndterer resten – det kaldes selvbyg eller medbyg.
Går du med denne løsning, skal du forberede dig på, at det er en kompleks opgave at bygge et hus selv, og det kræver som udgangspunkt, at du er uddannet indenfor byggebranchen; det er altså ikke nok, at du har fulgt med i de sidste fire sæsoner af Nybyggerne på TV2. Samtidig skal du sørge for at lægge en realistisk tidsplan, og selv med den i hånden skal du vide, at det sandsynligvis tager længere tid end planlagt.
Selvom du selv kan håndtere det meste af byggeprojektet på egen hånd, er det alligevel en god idé at alliere dig med et typehusfirma. De vil typisk stå for de hårdeste og mest komplicerede opgaver, fx at indhente byggetilladelse, udarbejde tegninger, el- og vvs-arbejde samt støbning af fundament og eventuelt ydervæggene, hvis du ikke selv er murer.
Selvbyg-løsninger en en fantastisk mulighed for at få lov at bruge dine hænder og følge byggeprocessen på tæt hold, ligesom det giver dig mulighed for at få præcis den finish på dit hus, som du ønsker. Når det er sagt, er det helt essentielt at få defineret i kontrakten, hvem der er ansvarlig for hvad, så der ikke senere opstår diskussioner, hvis noget går galt.
Hvilke typehuse findes der?
Inden du går i gang med at kigge på, hvilket firma der skal bygge dit typehus, kan du med fordel overveje, hvilken form for hus du drømmer om – mange byggefirmaer har nemlig specialiseret sig i en bestemt retning.
Du skal altså kigge på helheden; hvilke personlige behov har du i forhold til indretning, udseende, stil etc., hvordan er din økonomiske situation og hvad er dine fremtidsplaner – skal der være børneværelser, så familien kan udvides, skal der være mulighed for et hjemmekontor eller er det noget helt tredje, der fremadrettet skal være muligt i dit hus?
Når du har listen over need to have og nice to have klar, kan du begynde at kigge på de forskellige former for typehuse – vi giver dig et overblik nedenfor.
Længehuse og vinkelhuse
Det helt klassiske parcelhus er enten et længehus eller et vinkelhus.
Førstnævnte består – som navnet antyder – af én længe (altså én lang bygning), der rummer alle boligens kvadratmeter. Det kan umiddelbart lyde kedeligt, men det er den billigste form for typehus, og du kan sagtens gøre det personligt i form af indretning, materialevalg og haveanlæg.
Vinkelhuset er en videreudvikling af længehuset – her er der en vinkel i den ene ende, så der skabes et oplagt område til en terrasse, hvor familien kan nyde udelivet. Vælger du et vinkelhus er det vigtigt at overveje solens placering på himlen, så du er sikker på, at den skinner på din terrasse i de timer, du primært vil bruge den.
Gårdhavehuse
Et gårdhavehus er som regel et hus med flere vinkler, og ofte er det bygget som et H, så der er mulighed for at anlægge en lille gårdhave på begge sider af huset. De mange vinkler gør indretningen mere spændende, og samtidig er det muligt at skabe et meget privat udendørs område, da terrasserne ligger mellem to længer.
Halvandenplanshuse
Et hus i halvanden plan er ikke et klassisk to-etagers hus – det er derimod et hus med en førstesal, hvor væggene er skrå. Denne form for typehus bygges ofte på grunde, der er forholdsvis små, eller hvis man ønsker at udnytte muligheden for en god udsigt.
Med halvanden plan er der mange muligheder for at indrette sig på forskellig vis med børne- og voksenafdeling oppe og nede, med TV-stue ovenpå og køkkenliv nedenunder eller hvad du ellers kunne forestille dig. Typisk er denne type hus bygget som den klassiske murermestervilla.
To-plans huse
Et to-plans hus er – som navnet antyder – et hus i to plan. Her får du en førstesal med fuld loftshøjde, og det er en moderne løsning, der tiltaler mange børnefamilier. Ønsker du mange kvadratmeter er denne form for hus helt optimalt, da du kan bygge opad i stedet for udad, og dermed slipper du for at få et hus, der fylder hele grunden.
Funkishuse
Funkishusene har vundet mere og mere frem de seneste år, og de er kendetegnet ved at være moderne og stilrene i sit udtryk – ofte med hvide murer, store vinduespartier og enkle haveanlæg. Ordet funkis står for funktionalisme, og i et typehus af denne art er der ofte tænkt på lys, luft og funktionalitet – selve begrebet stammer fra den arkitektoniske udvikling, der fandt sted efter første verdenskrig, og som for alvor har fået sit tag i danskerne i det 21. århundrede.
(Kilde: ditnybyggeri.dk)
5 ting du skal overveje, inden du bygger hus
Inden du overhovedet begynder at overveje, om det er Huscompagniet, Eurodan-Huse, Milton Huse eller en helt fjerde byggegigant, der skal bygge dit kommende hus, er der en række ting, du med fordel kan overveje – vi har 5 bud på de vigtigste ting for dig, der gerne vil ende med nøglerne til dit absolutte drømmehus.
1) Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed
Det lyder måske som noget fra et boligprogram (og det er det også), men ikke desto mindre er det helt essentielt – ja, måske er det faktisk det vigtigste overhovedet i forbindelse med dit nybyggeri – at du vælger den rette placering til dit hjem.
Overvejer du en byggegrund langt ude på landet, fordi det giver dig flere penge til at bygge for, så kan det sagtens være den rette løsning. Hvis du vel at mærke bryder dig om at bo på landet; hvis du ikke har noget imod at tænde bilen, hver gang du skal handle eller ungerne skal i skole, hvis du er ligeglad med at nærmeste nabo er 2 km væk, og hvis det ikke generer dig, at luften indimellem er fuld af lugten af gødning.
Drømmer du derimod om naboskab samt kort til skole og indkøb, så skal du nok kigge efter en grund i byen – også selvom den koster mere. Har du brug for at være tæt på naturen, kan du finde noget midt imellem.
Mulighederne er uendelige, når det kommer til at vælge den rette beliggenhed, men det er vigtigt, at du træffer den rigtige beslutning første gang. Der er ikke noget mere ærgerligt end at bygge sit drømmehus og finde ud af, at det ligger forkert – du kan nemlig ikke flytte det, og det kan desuden være dyrt at sælge lige med det samme.
2) Overvej fremtiden
Det kan godt være, at der lige nu bare skal være plads til dig og din partner i jeres hus. Men tænk sig, hvis I har fulgt ovenstående råd og fundet den helt perfekte beliggenhed til jeres hjem, og I så bliver nødt til at flytte; fordi der er for lidt plads, fordi der kommer flere børn, fordi bilen skal stå i en garage, fordi…
Kort sagt: Inden du beslutter dig for en bestemt type hus, så overvej, om det kan tilpasses de forskellige livssituationer, du uden tvivl kommer til at møde i fremtiden. Skal der eksempelvis være et ekstra børneværelse, har du brug for en lukket garage eller er der noget andet, der kan blive aktuelt fremadrettet, så forsøg at tage højde for det. Det er naturligvis umuligt at spå om fremtiden, men forsøg alligevel at gøre det, så godt du kan.
3) Vær forsigtig med økonomien
Det kan være fristende at bygge et hus, så økonomien presses helt til bristepunktet, fordi det giver dig lige præcis de ekstra 5 kvadratmeter eller den farve på taget, du allerhelst vil have. Men indimellem er det at bygge hus (ligesom så mange andre ting her i livet) et spørgsmål om at gå på kompromis.
Strammer du budgettet, og låner du så mange penge, at banken ganske enkelt lukker kassen i, indtil du har afdraget en anseelig sum penge, risikerer du at komme til at sidde så stramt, at der ikke længere er råd til alt det sjove; indretning, en tur i byen med vennerne, i biografen med din partner, på ferie til syden osv. – og hvis der ikke er penge til alt det, der gør dig glad, vil du hurtigt glemme fornøjelsen ved at have bygget dit drømmehus. Ja, faktisk risikerer du, at det bliver et byggemareridt i stedet.
Derfor: Kig grundigt på økonomien, og brug hellere lidt færre penge end for mange.
4) Vælg det rette byggefirma
I næste afsnit tager vi et kig på tre af de største byggefirmaer herhjemme, og vi giver dig et par enkle råd til, hvordan du vælger den rette virksomhed til at bygge dit hus. Det er nemlig vigtigt, at du føler dig tryg under hele byggeriet, og du skal ikke nødvendigvis vælge det billigste firma – du skal derimod gå efter det, der føles rigtigt for dig.
Der er mange valg at tage i forbindelse med et byggeri, og derfor skal du føle dig godt tilpas sammen med din byggerådgiver. Samtidig vil du opleve, at du har mange spørgsmål undervejs, og her er det essentielt, at du har en god kemi med den person, der står i spidsen for dit byggeri.
Huscompagniet, Eurodan-Huse og Milton Huse: Hvem skal du vælge?
Nu har vi været igennem de væsenligste ting i forbindelse med at bygge et nyt hus, og så kommer vi til det helt store spørgsmål: Hvilket byggefirma skal du vælge? Vi har taget et kig på Huscompagniet, Eurodan-Huse og Milton Huse, der allesammen tilbyder typehuse i samme prisklasse – her er, hvad vi har fundet ud af:
Huscompagniet er muligvis landets største byggefirma målt på antal af huse, der bygges. I skrivende stund leverer de hvert år mere end 1.600 huse til danske familier, og dét er mange. Det betyder, at Huscompagniet har massiv erfaring med at bygge netop typehuse, og de kan skræddersy dit drømmehjem efter dine ønsker.
Fem år i træk er Huscompagniet blevet kåret som “Årets Husbygger” på anmeld-håndværker.dk og på Trustpilot finder du en lang række gode kundeanmeldelser.
Eurodan-Huse har mere end 40 års erfaring med nybyggeri, og de slår sig først og fremmest på at bygge huse, der passer til det enkelte menneske eller familie. I typehusregi er de forrest på noderne, når det kommer til Fremtidens Hjem, og du kan få integreret alle de digitale løsninger, du drømmer om.
Milton Huse er en familiejet virksomhed, der primært bygger i Jylland, og de slår sig på at bygge personlige huse med omhu – du kan altså selv tilrette og ændre på de plantegninger, der allerede er udviklet, så dit hus kommer til at afspejle dig.
Er det ikke bare en salgsreklame?
Jo – ovenstående er tilnærmelsesvis en salgsreklame. De tre byggefirmaer tilbyder nogenlunde det samme, og husene ligger samtidig i det samme prisleje. Alle virksomhederne har tilfredse kunder i overflod, og selvom der indimellem dukker en dårlig anmeldelse op, er det ingenting i sammenligning med, hvor mange huse der rent faktisk bygges.
Så hvordan vælger du byggefirma?
Der er ikke andet at gøre, end at starte fra en ende. Først og fremmest kan du begynde med at besøge de respektive virksomheders udstillingshuse. Her kan du få en fornemmelse for stil og finish, ligesom du kan finde inspiration til, hvordan dit kommende hjem skal se ud. Herefter er det et spørgsmål om at vælge to-tre forskellige byggefirmaer – måske på baggrund af førnævnte besøg – som du booker et møde hos. Her vil du blive præsenteret for en byggerådgiver, der er klar til at gå i dialog om jeres byggedrømme, og i virkeligheden er det nok denne person, der ender med at afgøre din beslutning.
Hvis du kan få det samme hus til nogenlunde samme pris hos alle byggefirmaer, så er det i sidste ende den personlige service, der afgør handlen. Det lyder måske dumt, men det er ikke meget anderledes end af købe så mange andre ting (hvis man ser bort fra prisen); du skal først og fremmest føle dig tryg og hørt. Du skal føle, at rådgiveren lytter til dig, og at byggefirmaet vil gå de skridt, der skal til for at bygge dit drømmehus – det skal føles rigtigt i maven!
En ekstern byggesagkyndig
Hvis du – på trods af din mavefornemmelse – er en smule usikker på at bygge et nyt hus, og du ikke selv har mulighed for at vurdere de håndværksmæssige processer, kan du alliere dig med en ekstern byggesagkyndig. Det koster typisk et sted mellem 20.000 og 30.000 kr. for opsyn under byggeprocessen, og selvom det lyder af mange penge, er det i virkeligheden et lille beløb sammenlignet med den sum, du bruger på huset og grunden.
Med en ekstern byggesagkyndig kan du sove roligt om natten, og du kan være helt sikker på, at der ikke bliver sjusket med dit byggeri. Den sagkyndige vil også være til stede, når huset skal afleveres, så I sammen kan gennemgå det for fejl og mangler, ligesom det er vedkommende, der håndterer en eventuel uoverensstemmelse med byggefirmaet – det er altså din sikkerhed for et veludført byggeri uden fejl, og samtidig slipper du for selv at stå forrest, hvis der skal udkæmpes en kamp med byggefirmaet.