Forspiring: En guide der fortæller dig hvad, hvorfor og hvornår.

19 oktober 2017
Camilla Skøtt
Forspiring: En guide der fortæller dig hvad, hvorfor og hvornår.

Kribler det i fingrene, når foråret så småt begynder at nærme sig, og ved du, at du gerne vil have hænderne i jorden og dyrke dine egne grøntsager, krydderurter og salater? Så kan du med fordel starte arbejdet allerede i januar.

Vi har sammensat en guide til dig, der gerne vil prøve kræfter med forspiring, men ikke helt ved, hvor du skal starte eller slutte.

Hvad er forspiring?

Forspiring, eller forkultivering som det også kaldes, er en måde, hvorpå man kan give sine planter et forspring, inden vejret tillader det, så de kan blomstre i længere tid eller levere modne afgrøder i den korte danske sommer.

Der er mange gode grunde til forspire sine egne planter, fx: prisen pr. plante bliver lavere, du får flere sorter at vælge mellem, når du køber planterne som frø og du ved præcis, hvad dine planter har fået af gødning og sprøjtemidler. Derudover er der ikke noget, der slår stoltheden og glæden ved at se sine egne planter spire og udvikle sig.

 

Lagerfoto-id: 548138944

 

Trin for trin-guide til forspiring

I virkeligheden består forspiring kun af to trin: såning af frøene og pasning af spirerne. Men der er mere i det end dét. Hvilken beholder skal du så frøene i, hvilken jord skal du bruge og hvornår skal du så dine frø? Vi forsøger at giver dig alle svarene nedenfor.

Beholderen, du skal så dine frø i, kan i princippet være alt fra konservesdåser og overskårne mælkekartoner til biologisk nedbrydelige såpotter. Det eneste, der kræves, er, at der er plads til ca. 5 centimeter jord i beholderen, og at du kan rengøre den inden brug. 

Vælger du at så mange frø i en større bakke, kaldes det bredsåning. Fordelen ved denne metode er, at det er nemmere at holde jorden fugtig, mens ulempen er, at du senere skal flytte de små spirer over i urtepotter.

Vælger du istedet at så dine frø direkte i små urtepotter, så undgår du omplantningen senere. Til gengæld skal du være meget påpasselig med, at jorden ikke tørrer ud, og det kan være nemmere, hvis du bruger et minidrivhus.

Uanset hvordan du griber såningen an, så sørg for, at der er dræn i bunden af beholderen, så overskydende vand kan løbe fra.

Jorden, du sår dine frø i, skal være ukrudtfri og næringsfattig. Almindelig pottemuld har en ret høj koncentration af gødning, og det kan svide de små spirer. Brug derfor så- og priklemuld, der kan købes i de fleste supermarkeder eller på planteskolen.

Når du fylder jord i dine beholdere, så tryk den let sammen, så den bliver fast – men ikke for hård. Gør jorden let fugtig, og lav en fordybning til frøet; på de fleste frøposer er en vejledning, der passer til det specifikke frø, du ønsker at så.

Hvornår, du sår dine frø, afhænger af, hvilke planter du vil fremavle. Chili, peber og stedmoderblomster kan du starte med allerede i januar, mens de fleste andre planter kan sås i slutningen af februar eller starten af marts. Sørg for at stille potterne et lyst og varmt sted, og vend dem gerne et par gange om ugen, hvis de strækker sig for meget mod vinduet.

 

Flere Nyheder