7 uundværlige tips til en personlig indretning

21 juli 2020
Camilla Skøtt

Vi danskere bruger utrolig meget tid i vores hjem, og derfor har indretningen stor betydning. Men det kan være svært at skabe den helt rette stemning – vi har fundet en række konkrete råd til, hvordan du skaber personlighed og harmoni i boligen.

Følger du med på Instagram og i diverse boligmagasiner, er det nemt at se, hvordan nogle mennesker bare formår at skabe en indretning, der på én og samme tid er personlig, indbydende og inspirerende. Alligevel rammes mange af os hurtigt af en uoverskuelig følelse, for hvordan gør de?

Det er ikke så let endda, og det kræver, at du vil investere lidt tid (og måske penge) i at finde din helt egen stil – følger du vores 7 tips til indretning, er du godt på vej.

 

 

1) Find din egen stil

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvad du egentlig godt kan lide? Når du kigger dig omkring i dit hjem, er det så fyldt med ting, der giver dig glæde, eller har du mange ting, du har købt uden at tænke dig om?

Det kan være svært at finde sin personlige stil, og hvis du ikke ved, hvor du skal starte, kan du med fordel kigge på arkitekturen i dit hjem og naturen udenfor. Hvad inspirerer dig, og hvad gør dig glad? Lav et moodboard over de farver og den stil, du holder af, og tag det frem, hver gang du overvejer at købe eller skille dig af med noget.

Lægger du tid og kræfter i arbejdet med at finde frem til din personlige stil, vil du opleve, at der kommer en større harmoni i ind indretning; en rød tråd fra rum til rum.

 

2) Begræns materialerne

Måske synes du, at teakstolen er helt vildt flot, at de grønne fliser er perfekte til det ene badeværelse, mens der skal linoleum på gulvet i det andet baderum og at trægulv er lækkert i stuen, mens det er fedt med gulvtæppe i soveværelset? 

Måske har du ret; hver for sig kan alle tingene være virkelig fine. Problemet opstår, når du sætter de forskellige materialer sammen i din bolig – jo flere forskellige materialer, jo mere forvirrende bliver det nemlig at gå på opdagelse i hjemmet. 

Gå så vidt muligt efter de samme materialer i hele boligen, fx ens gulve i alle rum, samme armaturer på badeværelserne og en forholdsvis smal samling af forskellige træsorter, når du vælger møbler.

 

 

3) Vær ikke bange for farver

I Danmark har vi en tendens til at lade boligens vægge være hvide, men du kan skabe masser af personlighed og stemning, hvis du tør inddrage farver i din indretning. 

Du kan sagtens vælge mere end én farve, og hvis du tør, kan du skabe en fin oplevelse ved at bruge (forskellige) farver i alle rum – det behøver ikke at være hele rummet, måske bare en enkelt væg. Går du med denne løsning, skal du sørge for et behageligt flow mellem farverne, så du ikke går fra skrigende pink i det ene rum til grøn i det næste og blå i det tredje.

 

4) Giv plads til det personlige

Måske er skænken, du har arvet fra din oldemor ikke det mest moderne møbel, men hvis du holder af det, skal det have en plads i dit hjem. Det samme gælder med rejsefund og souvenirs, der minder dig om gode ferier, ligesom du sagtens kan hænge billeder af mindeværdige begivenheder op.

Nogle vil mene, at det er kikset med de personlige oplevelser, møbler og nips, men her på redaktionen er vi enige om, at det netop er de personlige fortællinger, der skaber den personlige indretning. Det er vigtigt, at du føler dig hjemme i din bolig, og lige præcis dét kan de små minder fra dit liv hjælpe med til.

 

5) Det uperfekte er perfekt

Det er let at tro, at det hele skal være perfekt, hvis indretningen skal være indbydende og varm, men det kunne faktisk ikke være mere forkert. Hvis alle dine ting er placeret efter millimetermål, bliver det hurtigt stift og sterilt. Vær afslappet og hyld det uperfekte – det er, når tingene roder en smule, at hjemmet bliver personligt og rart at opholde sig i.

Tør du, at gå lidt afslappet til din indretning, vil du opleve, at det er lettere at være kreativ – og når du kan være kreativ, kommer din personlighed frem.

 

 

6) Få styr på proportionerne

Det kan godt være, at den kæmpestore sofa er superflot, når den står i butikken, men hvis dit hjem er lillebitte, så passer den måske ikke ind. Det er vigtigt, at du holder størrelsen af dine rum for øje, når du handler møbler, så du ikke spilder massevis af dyrt tjente penge på indkøb, der i virkeligheden slet ikke er plads til i din indretning.

Når du placerer dine møbler, skal du samtidig være opmærksom på, at det hurtigt bliver kedeligt og upersonligt, hvis alting står presset op ad væggen. Indtag gulvet og træk møblerne fri, så der kommer luft omkring – og prøv også at gøre det, selvom dit hjem ikke er så stort.

 

7) Husk væggene i din indretning

Vi har talt om farver til væggene, men vi har endnu ikke snakket om vigtigheden af at inddrage væggene i din indretning. Der er ikke noget som tomme vægge, der gør et hjem upersonligt – du skal altså huske kunsten.

Og her skal du også huske, at kunst ikke behøver at være dyrt. I dag er der mange muligheder for at købe smukke værker til væggene, og hvis du ikke har råd til originale kunstværker, kan du nøjes med flotte plakater eller akvareller fra nye kunstnere. Det vigtige er, at du køber med hjertet, så du kan lide at se på det, der hænger på dine vægge.

Har du mange plakater og billeder, kan du lave en såkaldt gallerivæg, der i den grad er med til at skabe blikfang og tålmodighed. Vær ikke bange for at mikse farver, rammer og størrelser for et skødesløst og afslappet look – er du mere til det stringente, kan du sørge for, at rammerne til en vis grad flugter, ligesom du med fordel kan sørge for, at vægfarve og kunst matcher hinanden.

 

 

Æstetik vs. funktionalitet

Når du skal indrette dig i dit hjem, er det let at forfalde til smukke løsninger – men det er ikke altid praktisk. Hvis indretningen skal fungere i hverdagen, er det vigtigt, at du har helheden for øje; tingene skal virke, og funktionalitet bør altid gå forud for æstetik. Til en vis grad, selvfølgelig. Smukke ting er altid velkommen. 

Vil du gerne ramme den indbydende stemning, der får dine gæster (og dig selv) til at føle sig hjemme på et splitsekund, så er det hyggen, der skal i centrum – og den kan du sagtens skabe uden at gå på kompromis med funktionaliteten.

Grundlæggende er der fire greb, du med fordel kan udnytte for en hyggelig indretning:

 

1) Bløde og indbydende siddepladser

Uanset om det er stole, sofaer eller andre siddemøbler, der dominerer din indretning, er det vigtigt, at de er indbydende. Gå efter store, bløde møbler, og indret dig med puder, plaider, blomster og sideborde, så man med det samme får lyst til at slå sig ned og smække benene op.

Igen er det en god idé, hvis du kan trække møblerne lidt ud fra væggen, så der kommer luft omkring inventaret. Det får rummet til at virke større.

 

2) Saml møbler og nips i små grupper

Små grupperinger af både møbler, billeder og nips giver en rolig og ensartet indretning, der kan danne grobund for hyggeligt samvær. Du kan for eksempel samle din billeder til små gallerivægge, sætte de grønne planter i en klynge på reolen og skabe små stillebens med dine yndlingssager på hylderne.

For et rart og varmt udtryk kan du forsøge at farvekoordinere dine sager, så indretningen ikke stikker af – det er vigtigt at holde den røde tråd, hvis stemningen skal være hyggelig og varm.

 

3) Fyld op med bløde tekstiler

Hyggefølelsen kommer for alvor, når der er bløde sager at pakke sig ind i, og derfor kan du med fordel fylde dit hjem med bløde plaider. Saml dem i en bunke ved siden af sofaen, lad dem hænge skødesløst over stoleryggene eller invester i en bøjlestang, så de kan hænge flot ned fra væggen.

Vil du skrue endnu mere op for den varme stemning, kan du supplere med store bløde puder i sofaer og stole, ligesom løse tæpper på gulvet kan giver plus på hyggekontoen.

 

4) Få styr på akustikken

Akustikken i dit hjem er helt essentiel, hvis det skal være hyggeligt at opholde sig der. Hårde flader og højt til loftet kan nemt give genklang – er det aktuelt hos dig, skal du være ekstra opmærksom på at vælge materialer, der kan suge lyden til sig. Det kan eksempelvis være kork og tekstiler som gardiner, plaider og tæpper på gulvet, men det kan også være store polstrede møbler eller akustikbilleder på væggene.

Store grønne planter hjælper også til en bedre akustik, og samtidig skaber de varme og personlighed i din indretning, så dem kan du også med fordel investere i.

FAQ BOKS

Hvad gør et hjem hyggeligt?

Langt hen ad vejen er det den personlige indretning, der gør et hjem hyggeligt, men du kan skrue op for stemningen ved at fylde op med bløde tekstiler som puder, plaider og tæpper, ligesom grønne planter også hjælper hyggen godt på vej.

Hvordan bruger man farver i sin indretning?

Hvis du gerne vil skrue op for farverne i dit hjem, kan du med fordel vælge en farvepalette, der spiller godt sammen – på den måde vil der komme en rød tråd i din indretning.

Kan alle skabe en personlig indretning?

Ja. Men det kræver, at du sætte tid af til et grundigt forarbejde, hvor du finder frem til din helt personlige stil.

Flere Nyheder