5 trin: lær at dyrke dine egne kartofler

20 oktober 2017
Camilla Skøtt
5 trin: lær at dyrke dine egne kartofler

Får sætningen “nyopgravede kartofler fra egen have” mundvandet til at løbe? Så er det på tide at gå i krig med den ædle kunst at dyrke kartofler; og faktisk er det ikke så svært. Slet ikke hvis du følger disse 5 trin:

1) Vælg den rigtige vokseplads

Kartofler kan dyrkes alle steder, hvor jorden ikke er for fugtig, og hvor der er godt med sol. Find et sted i haven, hvor jorden er veldrænet eller så dine kartofler i et højbed eller i krukker, hvis pladsen i haven er trang.

2) Sæt kartoflerne til forspiring

Vil du gerne have tidlige kartofler, så er det en god idé at sætte dine kartofler til forspiring i marts/april måned. Sæt kartoflerne tæt sammen på et tyndt lag spagnum, og placer dem i et lyst rum, hvor temperaturen gerne ligger omkring 15-18 grader. Lad kartoflerne stå i 5-6 uger, indtil nattefrosten er helt væk, og gør så klar til at plante kartoflerne ud.

3) Forbered jorden godt

Hvis du skal have et godt udbytte af dine anstrengelser, så er det vigtigt, at du forbereder jorden godt. Gennemgrav de øverste 30 centimeter af den jord, kartoflerne skal plantes i, og fjern sten og andet skidt. Du kan med fordel tilføre en smule spagnum, inden du planter kartoflerne ud.

4) Sæt kartoflerne med god afstand

Når du sår kartoflerne ud, skal du sætte dem i en række med ca. 30 centimeters afstand. Har du mere end én række, skal der helst være 40 centimeter mellem rækkerne. Det giver kartoflerne god plads til at vokse.

5) Hold ukrudtet nede

Indtil kartoflerne dækker jorden, er det vigtigt, at du holder ukrudtet nede ved at hyppe 2-3 gange omkring dem. At hyppe betyder, at du hakker jord op til en vold omkring kartoffelrækken; det hjælper med at holde ukrudtet væk og forhindrer skimmelangreb.

 

Lagerfoto-id: 418912918

 

Tilbage er der kun at sige: god fornøjelse med arbejdet, og glæd dig til at høste dine nye kartofler til sommer.

Flere Nyheder